Wikiwijs

Wikiwijs: Vind, maak en deel lesmateriaal

Wikiwijs is de openbare plek om lesmateriaal te vinden, maken en delen. In Wikiwijs kun je zelfstandig aan de slag, maar ook in teamverband.

  • Zoeken
    Met zoeken kan je digitale lesmaterialen vinden. De meeste lesmaterialen zijn gratis en vrij in het onderwijs te gebruiken.
  • Maken
    Met maken kan je aan de slag om zelfstandig of samen met collega’s lesmateriaal te maken. Deze lesmaterialen kan je eenvoudig delen met anderen. Hier heb je een account voor nodig dat je gratis kan aanmaken.
  • Delen
    Via delen kan je lesmateriaal uploaden of links naar lesmateriaal delen. Denk aan het delen van presentaties en werkbladen of interessante links naar websites met waardevol materiaal.

Achtergrond en geschiedenis

In 2008 lanceerde Minister Plasterk het idee voor Wikiwijs. Een platform om het gebruik en de ontwikkeling van open leermateriaal in het onderwijs te stimuleren én te vergemakkelijken. In opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap realiseerden Kennisnet en de Open Universiteit samen Wikiwijs.

Op 14 december 2009 werd Wikiwijs gelanceerd. Het was bedoeld als dè plek waar iedere docent, van basis- tot universitair onderwijs, leermiddelen kan vinden, gebruiken en aanpassen, zelf materiaal te ontwikkelen en delen met collega’s. Dit was het idee 10 jaar geleden en is nu nog steeds de missie van Wikiwijs.